top of page

Nytt boligkonsept skal lokke barnefamiliene til sentrum

Små boliger med store fellesområder skal være med å lokke småbarnsfamiliene tilbake til sentrum.

KAN BLI: Slik kan Grønneviken bli seende ut i fremtiden. Dette er vinnerutkastet til arkitektfirmaet Kåmmån. (Foto: Lala Tøyen/Kåmmån)

Bergen kommune vil i sitt pilotprosjekt Bopilot Grønneviken teste ut coliving. Det betyr at hver enkelt bolig blir mindre, men får tilknyttende fellesarealer som legger til rette for samhandling med de andre beboerne. Prosjektet på Grønneviken kan få så mange som 300 til 400 nye boliger.

Noe av det som er spesielt i Grønneviken er at kommunen eier tomten selv, sammen med Bir.

– Det gir oss en del muligheter til å tenke kreativt, sier prosjektleder Isabel Melo i Plan og Bygningsetaten til Bergensavisen.


Kommunen kan blant annet sette andre og tydeligere krav til utbygger når de selger tomten. Slik kan prosjektet styres i den retningen som kommunen ønsker. Det er dessuten mulig for kommunen å eie og utvikle eiendommene selv. Det er et sterkt ønske i kommunen, forteller Melo, om å utvikle boliger som vil være attraktive for barnefamilier.


– Å dele areal kan kanskje løse at det ikke er så mange store leiligheter tilgjengelig nærme sentrum, sier Melo til BA.

Vikar som byutviklingsbyråd, Erlend Horn (V), sier til BA at målet med prosjektet er å skape mangfold, og mulighet for å leve sosiale, bærekraftige og klimasmarte hverdagsliv.

– Pilotprosjektet i Grønneviken satser spesielt på barnefamilier og deling av arealer og funksjoner, men er også et forbildeprosjekt for hvordan vi utvikle nye måter å jobbe med boliger på, med kreativitet og utstrakt medvirkning, sier Horn.

bottom of page